• 1403/07/28 - 08:32
  • تعداد بازدید خبر : 27
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه

روزجهانی پوکی استخوان را با ساختن استخوان های بهتر گرامی بداریم

دکتر رامین غلامپور سیگارودی_ مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان لنگرود بمناسبت 28 مهرماه "روزجهانی پوکی استخوان "با شعار " استخوان های بهتری بسازیم" پیام گرامیداشت صادر کرد.

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان لنگرود پوکی استخوان به نقل از دکتر رامین غلامپور سیگارودی_ مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان ،بدین شرح می باشد:

بسم الله الرحمن الرحیم

پوکی استخوان به عنوان یک بیماری پیچیده در بیشتر منابع مطالعاتی نام برده می شود و چون تا زمان بروز شکستگی قابل شناسایی نمی باشد و در نهایت با بروز شکستگی در عضو قابل تشخیص می باشد به عنوان بیماری خاموش خوانده می شود همچنین این بیماری متاثر از فاکتور های متعددی مانند ژن ها  و عوامل محیطی دیگر هستند.

سایر  علل بیماری پوکی استخوان:
این بیماری در دوران یائسگی زنان بسیار شایع است زیرا در این دوران استروژن بسیار در بدن زنان کم می‌شود.

همچنین کمبود مواد معدنی مانند کلسیم، پروتئین وویتامین دی و استعمال دخانیات مانند سیگار باعث پوکی استخوان می‌شود.

در شرایط کمبود مواد معدنی در رژیم غذایی، بدن این کمبود را از بافت‌های استخوانی  می‌گیرد و این کار در طول زمان باعث فقر استخوان‌ها از لحاظ مواد معدنی و در نتیجه پوکی استخوان می‌گردد.

همچنین با بالا رفتن سن تخریب بافت استخوانی بیش از ساخت آن می‌شود و با گذشت زمان و در دوران کهنسالی این عارضه بروز می‌کند.

برخی از بیماری‌ها مثل پرکاری تیروئید، کم‌کاری غدد جنسی، آرتریت روماتوئید،بیماری کوشینگ و دیابت و مصرف برخی داروها مثل کورتن و لووتیروکسین ، فورزماید ، هپارین ، فنیتوئین نیز در طول زمان باعث پوکی استخوان می‌گردند.

عوامل دیگری نیز مثل کم‌تحرکی یا کمبود وزن بیش از ۱۰٪ نسبت به وزن دوران جوانی یا بی‌ام‌آی کمتر از ۱۹ ، عوامل وراثتی و اعتیاد به الکل باعث پوکی استخوان هستند.

پیشگیری از پوکی استخوان:

مهمترین راه در کنترل این بیماری پیشگیری از آن است. با این حال در صورت بروز بیماری، نیاز به درمان آن وجود دارد. ، با بالا رفتن سن استئوپروز در همه افراد بوجود میاید و همه افراد مسن تا حدودی پوکی استخوان دارند ولی اینکه این روند در چه سنی شروع شود و شدت آن به چه اندازه باشد تا حدودی قابل کنترل است و با رعایت اصولی میتوان شروع آنرا به تاخیر انداخت و یا از شدت آن کاست و یا حداقل از پیشرفت سریع آن جلوگیری کرد مهمترین این موارد عبارتند از :

مصرف مناسب کلسیم

در سنین رشد بدن ما به مقادیر فراوانی از کلسیم برای ساختن استخوان نیاز دارد. در سنین جوانی تا آنجا که ممکن است باید سعی کنیم تا بدن ما استخوان بیشتری بسازد و این یک سرمایه گذاری ارزشمند برای آینده ما است. هرچه در جوانی بدن ما استخوان کمتری بسازد در سنین پیری زودتر به استئوپروز دچار میشویم.

البته سن ما هر چه باشد بدن ما برای حفظ سلامت استخوان هایش نیاز به کلسیم دارد. بعد از سنین رشد، بدن روزانه مقداری کلسیم خود را از دست میدهد و این مقدار باید به توسط تغذیه مناسب جایگزین شود. اینکه بدن شما به چه مقدار کلسیم نیاز دارد بسته به سن شما و دیگر عوامل متغیر است.

تشخیص:

سنجش تراکم استخوان عبارت است از روش های تشخیص میزان تراکم معدنی استخوان که از این روش معمولا به جهت پیشگیری از شکستگی های استخوان استفاده می شود .

دو نوع دستگاه اسکن برای سنجش تراکم استخوان وجود دارد که بیشتر از استخوان  ستون مهره یا مفصل ران در ناحیه لگن است. این استخوان ها محل هایی هستند که بیش از بقیه استخوان ها بر اثر پوکی استخوان دچار شکستگی می شوند.اسکن یا سنجش تراکم استخوان حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول می کش،.برای انجام تست سنجش تراکم استخوان نیاز به آمادگی خاصی وجود ندارد.

درمان:
اساسی ترین درمان پوکی استخوان استفاده از مقادیر کافی کلسیم و ویتامین دی است. تمام بیماران مبتلا به پوکی استخوان باید مکمل های دارویی کلسیم و ویتامین دی دریافت کنند. همراه با این دو مکمل، پزشک معالج معمولا از یک داروی ضد پوکی استخوان هم استفاده میکند

توصیه:

در راستای پیشگیری و مقابله با پوکی استخوان  طرح های اجرایی از جمله آموزش فعالیت بدنی مناسب، تغذیه سالم و مکمل یاری برای گروه سنی های متفاوت در مراکز خدمات جامع سلامت ارائه داده می گردد که افراد با مراجعه به نزدیکترین مرکز سلامت با مراقبت های روتین می توانند از این خدمات رایگان بهره مند شوند./ص

 

  • گروه خبری : اخبار شبکه بهداشت و درمان لنگرود,اخبار اختصاصی,اطلاعیه ها
  • کد خبر : 130475
کلمات کلیدی

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1403/07/28 08:32